• 01.03.2017. 18:44Autor Tema: Saveti za bebe  (Pročitano 14345 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mardz

 • Supermoderator
 • *****
 • Poruke: 3659
 • Pol: Žena
Saveti za bebe
« poslato: 26.12.2011. 20:27 »
 • Publish
 • Saveti o bebama

  Kako okupati bebu,presvući,uspavati.Kada uvesti čvrstu hranu,kada staviti u dubak,kako se s njom igrati.Svi saveti o bebama na jednom mestu.
  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #1 poslato: 26.12.2011. 20:31 »
 • Publish
 • Kako uspavati bebu?
  Prepoznati znake umora
  Sedam sati uveče je prosečno vreme kada bi beba trebalo da bude u krevetu, ali ako ona pokazuje znake umora i pre toga, treba je staviti da spava ranije. Bebi koja je premorena će trebati više vremena da se smiri pre spavanja i veće su šanse da će se buditi u toku noći. Uspavljivanje premorenog deteta može potrajati i preko pola sata.

  Udobnost kolevke
  Bebin krevetac treba da stoji na toplom ili umereno toplom mestu u sobi, treba da bude suv i čist i sa uredno nameštenom posteljinom da bi se beba u njemu osećala udobno i da bi mogla lakše da zaspi.


  Čista, suva i nahranjena pre spavanja
  Beba koja je okupana, presvučena u čistu, suvu pidžamu, uredno prepovijena i nahranjena ne bi trebalo da se ne oseća pospano!


  Atmosfera za spavanje
  Svetla treba da budu prigušena. Još je bolje ako bebina soba ima kapke, zastore ili zavese da spreče prodiranje svetlosti. Potpuno zamračivanje sobe nije neophodno, i nije loše da u sobi postoji slabo svetlo, recimo iz noćne lampe, jer ćete tako moći da proverite svoje dete, a da mu ne poremetite san. Aromaterapija je takođe preporučljiva jer pomaže detetu da se opusti pre spavanja. Ulja lavande i kamilice su najpreporučljivija.


  Zvuci za miran san
  Dete provede 9 meseci u majčinoj materici slušajući njene otkucaje srca i druge egzotične zvuke. Potpuna tišina nije neophodna da bi beba imala miran san. Klasična muzika može biti opuštajuća i umirujuća, kao i otkucaji starog sata. Ventilator, klima uređaj, mašina za pranje ili sušenje veša u susednoj prostoriji takođe mogu da proizvedu zvuke, „prijatnu buku“,  koja će bebi pomoći da zaspi.


  Budite dosledni
  Bebe rado prihvataju rutinu i doslednost. Dajući sve od sebe da održite noćnu rutinu, beba će vremenom naučiti šta da očekuje, i u trenutku kada donesete ulje lavande, ona će znati da je vreme da legne i zaspi.

  Stavljanje u krevetac dok je budna
  Najbolje je da svoju bebu smestite u njen krevetac dok je još budna da bi stekla naviku da se uspavljuje sama, bez pomoći roditelja. Naravno, dobro je i ako se beba sama uspava, pre nego što je smestite u kolevku. Niko ne voli da budi bebe jer dete koje spava je kao dvadesetčetvorokaratno zlato – dragocen, retko viđen, predivan prizor.


  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #2 poslato: 26.12.2011. 20:37 »
 • Publish
 • Masaža za bebe  Ako je beba sita i suva a i dalje plače ono što joj je potrebno najverovatnije je dodir. Ovo je naročito važno u prvim mesecima života kada preko ostalih čula zbog njihove nerazvijenosti ne može da ostvari dobru komunikaciju. Može se reći da je dodir neophodan za normalan razvoj deteta i zato se o tome vodi računa u prvim danima kod prevremeno rođenih beba. U praksi se pokazalo da uz redovnu terapeutsku masažu deca više dobijaju na težini i brže sazrevaju.
   
  Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava primenjenih u cilju ublažavanja tegoba. Danas se zbog izuzetnih pozitivnih dejstava primenjuje i kod zdravih osoba u cilju unapređenja zdravlja. Kao i kod odraslih primenjuje kod dece, a i sasvim malih beba. U mnogim istočnjačkim kulturama masaža je sastavni deo svakodnevne nege dece, a u nekim zemljama kao što su Rusija i Kazahstan postoji obaveza roditelja da na svaka tri meseca dovode decu na masažu u okviru obavezne zdravstvene zaštite kao što je kod nas obavezno vakcinisanje. Naravno, koju tehniku i sa kojim ciljem primenjujemo zavisi od toga šta želimo da postignemo i kog uzrasta je osoba koju masiramo.

  Zašto masaža?  Redovnom primenom masaže može se primetiti da beba brže zaspi, da bolje jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih bitno ublažuje.
   
  Kroz masažu roditelji ostvaraju bolju komunikaciju sa detetom i time postavljaju dobru osnovu za odnos roditelj-dete posebno otac kome je to daleko teže nego majci koja je nosila bebu devet meseci u stomaku.
   
  Sa masažom se može početi odmah nakon rođenja deteta bez ikakvog straha i to će čak bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Jedino treba voditi računa o pupku ako nije otpao. U prvim nedeljama može se primenjivati nekoliko zahvata u trajanju od 2-3 minuta a već nakon navršenog meseca i čitav program koji traje 10-15 minuta.

  Kada treba izvoditi masažu?

  Najbolje vreme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena a naravno i osoba koja primenjuje masažu. Najbolje je da to bude pola sata nakon jela da beba zbog gladi ne bi bila uznemirena i da nakon masaže usledi kupanje da bi se potpuno opustila. Ovo su preporuke kojih se ne treba držati po svaku cenu, vremenom kroz iskustvo roditelj može sam da prepozna idealno vreme za masažu.  Kako treba izvoditi masažu?

  Prostorija treba da bude dobro ugrejana jer se masaža ne radi preko odeće. Ruke osobe koja radi masažu moraju da budu tople, bez nakita i sa posečenim noktima koji neće povrediti kožu deteta.
   
  Za masažu treba koristiti ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo) i to tako što se nekoliko kapi stavi na dlanove. Pritisak rukama ne treba da bude prejak jer će se beba rasplakati ali ni preslab jer će je to samo golicati.
   
  Dobro je započeti masažom grudnog koša jer je beba okrenuta licem osobi koja je masira čime se obezbeđuje osećaj sigurnosti koji omogućava da beba bude opuštena, a u isto vreme osoba koja masira po izrazu njenog lica može da proceni da li su pritisak i tempo kojim radi u redu.  Pozitivni efekti masaže

  Masaža pored umirujućeg i opuštajućeg efekta povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje creva i može uspešno da zameni lekove koji se daju bebama koje imaju problem sa stolicom.
   
  Imunološki sistem jača što znači da je beba otporna i retko bolesna. Ovo je rezultat izbacivanja toksina što se postiže redovnom masažom.
   
  Mišići i zglobovi postaju elastični što omogućava pravilan motorni razvoj deteta.
   
  Koža bebe koju masiramo biće zdravija i sjajnija sa boljim tonusom a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.
   
  Masaža bebe izuzetno pozitivno utiče i na roditelje, omogućava im bolji kontakt sa bebom, povećava osećaj sigurnosti i jača njihovo samopouzdanje što će za rezultat imati kvalitetniji odnos roditelj - dete. Kada se savlada strah i nesigurnost i beba se navikne na novu aktivnost trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #3 poslato: 26.12.2011. 20:42 »
 • Publish
 • Kako okupati bebu?  Postupak kupanja bebe
  1. Operite ruke i kadicu pre kupanja bebe.

  2. Sipajte malo tople vode u kadicu i proverite toplinu vode podlakticom. Dubina vode treba da je oko 5 cm. Ako niste sigurni u toplotu vode možete proveriti i toplomerom za vodu. Temperatura treba da bude 37 stepeni.

  3. Sipajte malo topliju vodu u bokal. Taman će se ohladiti na poželjnu temperaturu dok vi okupate bebu.

  4. Pripremite sve što vam je potrebno za kupanje. Neka vam na jednom mestu, pri ruci, stoje češalj, sapun, krema, D vitamin i tupferi od vate. Još samo dodate bebin čist veš i sve je spremno.

  5. Sada raspovijte i svucite bebu. Uzmite tupfer od vate i sa čistom vodom operite bebine oči. Svaki tupfer posebno za svako oko, od spolja prema nosu.

  6. Golu bebu umotajte u pelenu i polako je spuštajte u vodu. Pričajte svojoj bebi i smešite joj se. Leva ruka je ispod bebinih ramena, glavu joj podupirete podlakticom, desna ruka je podvučena ispod bebine guze i na desnoj podlaktici su oslonjene bebine nogice.

  7. Najpre oslobodite desnu ruku tako što ćete guzu i nogice spustiti u vodu. Prstima leve ruke držite dete ispod pazuha. Bebina glava je naslonjena na levu ruku i nikad se ne spušta potpuno u vodu. Čvrsto držite bebu u kosom položaju tako da joj voda dopire do grudi. Znači leva ruka vam je zauzeta držanjem glavice tokom kupanja bebe, a za kupanje vam je slobodna desna ruka.

  8. Desnu ruku nasapunjajte sapunom i perite najpre lice, zatim glavu, pa vrat, jednu pa drugu ruku, grudni koš, stomak, genitalije zatim noge. Ispirajte ruku u kadici ili peškirić za kupanje ako ga koristite i ponovo nasapunajte. Predeo polnih organa treba dva puta nasapunati i oprati.

  9. Okrenite bebu na stomak, tako da prednji deo grudnog koša i glavu držite preko leve ruke a kolenima je oslonjena u kadici. Operite bebin vrat sa zadnje strane i leđa, zatim još jednom guzu i genitalije sa zadnje strane.

  10. Podignite bebu iznad kade i isperite je sa čistom vodom iz bokala. Temperaturu vode u bokalu ste proverili rukom. Beba se ispira od glave prema leđima, guzi i nogama, zatim se okreće i ispira se i sa prednje strane.

  11. Izvadite je iz kadice i umotajte u mek veliki peškir. Umesto da bebu trljate, posušite je nežnim tapkanjem po koži.

  12. Obrišite bebine uši spolja, namažite guzu sa kremom, prepovijte je u čistu pelenu, obucite benkicu, odelce ili vreću, dajte joj De vitamin i zatim je podojite. Posle kupanja bebe uvek duže spavaju pa je zgodno bebu kupati uveče u vreme kada vi i vaš suprug imate najviše vremena.


  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #4 poslato: 26.12.2011. 20:43 »
 • Publish
 • Evo i snimak kako okupati bebu

  Kupanje bebe Small | Large

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #5 poslato: 26.12.2011. 20:47 »
 • Publish
 • Nega pupka kod bebe  Pupčanik se na rođenju vezuje u čvor, koji za relativno kratko vreme otpadne, a na stomaku ostaje "pečat kao dokaz da nas je rodila mama".
  Mame više vole da bebin pupak otpadne već u porodilištu, jer tom delu tela svog novorođenčeta obično prilaze sa strepnjom. Kako se pupak neguje, saznali smo u «Halobebi», od dežurne sestre Snežane Malešev.
   
  Da li mama ima razloga za strepnju kada sama neguje bebin pupak?
  - Zaista nema razloga za to. Za negu svoje bebe, kao i bebinog pupčića, majke se obučavaju u porodilištu, posebno u okviru bebi frendli programa. Uz pomoć sestre, majka neguje svoju bebu od prvog dana, što je njoj psihološki veoma važno - da se ohrabri za samostalnu negu novorođenčeta. Uostalom, majke nisu same ni po izlasku iz porodilišta, jer negu bebe i porodilje preuzima patronažna sestra. Ona dolazi u posetu pet dana uzastopce i nastavlja sa edukacijom majke oko nege deteta. Sve što radi sestra, majka posmatra i polako preuzima kompletnu negu bebe. Sestra je tu da pomogne, sve do trenutka dok se majka ne osamostali.
   
  Zbog čega je važno da majka što pre preuzme i negu bebinog pupka?
  - Zbog toga što između dve posete patronažne sestre bebin pupak može da se okvasi (vodom ili mokraćom, što je često kod dečaka), a to već zahteva ponovnu negu i previjanje. Sa vlažnom gazom, pupak bebe ne sme da čeka da sestra ponovo dođe i previje ga, jer tako može da dođe do infekcije. Zato je važno da previjanje pupka, kada je potrebno, uradi mama, a kada dođe u posetu - sestra će da kontroliše  kako se sve to odvija.
   
  Šta je najvažnije za negu pupka?
  - Pupak se tretira Povidon jodom (nakapa se na pupčić), ili isprska Oktaniseptom, bezbojnom tečnošću koja takođe ima antiseptično dejstvo. Zatim se sterilnom gazom očisti polje (koža) oko pupka, stavi čista gaza, a preko nje svileni ili papirni flaster, ili mreža za rane.
   
  Kako se kupa beba pre nego što pupak otpadne?
  - Beba se obavezno kupa, ali tako što se drži preko ruke. Sestra to radi vešto i istovremeno tome obučava majku. To je položaj pri kojem se pupčić ne vlaži. Ovakav način kupanja novorođenčeta se primenjuje sve dok se, po otpadanju pupka, ne zasuši i pupčana rana.
   
  Kako nastaje i kako se neguje pupčana rana?
  - Kada pupčić otpadne, ostaje rana koja se neguje i previja na isti način kao pupak. Nakapa se Povidon jod ili isprska Oktaniseptom, stavi se gaza i preko flaster, sve dok pupčana rana ne zaceli. Podrazumeva se i dalje samo kupanje preko ruke.
   
  Nakon što pupak otpadne, može da se pojavi granulom. To je tkivo koje se tretira kao i pupčana rana. Ukoliko se granulom ne povuče do sledeće posete patronažne sestre, ona će - ako je potrebno, da uputi novorođenče u hiruršku ambulantu.
   
  Šta još može da očekuje mama novorođenčeta kada je reč o bebinom pupku?
  - Kada pupak otpadne i sasuši se pupčana rana, trebalo bi da se jednom u sedam do deset dana očisti štapićem od vate, koji je natopljen jednim od dva pomenuta antiseptična sredstva. Na taj način se otklanjaju sitne čestice pamučne prašine iz pupka, koje se tu nakupe od benkica i pelenica. Povremeno čišćenje pupka na ovaj način je važno da ne bi došlo do infekcije kože u samom pupku, što mogu da izazovu pamučne čestice i eventualna vlaga.
   
  Koliko uspešna nega novorođenčeta zavisi i od lične higijene majke?
  - Pri negovanju bebe, posebno bebinog pupka, neophodan je visok stepen lične higijene majke. Posebno treba negovati ruke, jer pupak predstavlja ulazna vrata za infekcije iz spoljne sredine.
   
  Otpadanje pupka
  To se obično događa od petog dana po rođenju, pa do 20. dana. Ni u ovom slučaju (ako pupak ne otpadne u prvih desetak dana), mama nema razloga da bude zabrinuta. Patronažna sestra će proceniti da li je  potrebno i kada da se beba uputi u hiruršku ambulantu na dalju obradu pupka.
   
  Tamno crveni kružić ne treba da plaši
  Nemojte da se uplašite ako se u toku prvog meseca bebinog života na pupčanoj jamici pojavi tamno crveni kružić, tanak kao nit. To je trag zgrušane krvi iz sasušenih kapilara pupčanika, koja se izbacuje - što je sasvim prirodan proces. U pitanju su promili krvi, ali mogu da iznenade i uplaše neiskusnu mamu. Otklanjaju se štapićem od vate i sa dve kapi Povidon joda.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #6 poslato: 26.12.2011. 20:50 »
 • Publish
 • Povijanje bebe  Šta mi je potrebno za prepovijanje bebe?
  Osnovne stvari koje su vam potrebne za prepovijanje bebe:

  - mušema za prepovijanje (ili deblji peškir, pelena, deka ili nešto slično)

  - vata, mlaka voda ili vlažan, meki peškirić za bebu mlađu od 6 nedelja

  - vlažne maramice za starije bebe od 6 nedelja

  - jednokratna pelena, švedske gaće i jedna tetra platnena pelena (za široko povijate bebu)

  - krema protiv osipa i crvenila

  - jedna preobuka u slučaju da je beba umokrila i odeću

  - nešto za odlaganje prljavih pelena

  Neka vam sve bude na dohvat ruke kad počnete da prepovijate bebca. Bebu nikada ni u kom slučaju ne ostavljajte samu prilikom prepovijanja.
  Gde da prepovijam bebu?
  Najbolje je da bebu povijate na tvrdoj podlozi u visini vašeg struka kako ne bi morali da se saginjete. Postoje posebne komode za povijanje čija je visina daske u nivou struka, ali i posebno dizajnirane daske za presvlačenje beba koje mogu da se stave na krevetac.

  Bebu možete povijati i na veš mašini u kupatilu, na ormariću odgovarajuće visine ali i na krevetu ukoliko vam nije teško da sedite dok prepovijate bebu. Kasnije ćete bebca spretno povijati u kolima, kolicima, ili na specijalnim podlogama u toaletima restorana, supermarketa. Najvažnije je da uvek stavite prvo specijalnu prostirku za tu namenu ili nepromočivu mušemu.
  Koje vrste pelena postoje?
  Postoji nekoliko vrsta pelena.   

  Najviše su u upotrebi jednokratne pelene. One su jednostavne za upotrebu, imaju i želatin koji upija vlagu pa koža ostaje suva, lepljivom trakom se dobro fiksiraju.

  Prednosti: jednostavno se stavljaju, pogodne su i lake za korišćenje, bacaju se posle upotrebe pa sa njima nema nikakvog posla.

  Mane: nisu ekološke (silikon koji sadrže se ne raspada), neke bebe mogu da budu alergične na materijal od kojeg se proizvode, skuplje su, bebe nemaju osećaj da su „mokre“ pa im je kasnije teže da se nauče na nošu.

  Klasične pamučne tetra pelene se koriste same ili sa papirnim ulošcima, fiksiraju se obično plastičnim gaćicama ili švedskim povezom. Ove pelene su komplikovanije za korišćenje zbog pranja i peglanja. Pamučne pelene se iskuvavaju (peru se na visokim temperaturama) posle svake upotrebe a peglaju se zbog dezinfekcije obavezno u prvih 6 nedelja starosti bebe.

  Prednosti: ekološki su ispravne, jeftinije su, imaju samo jednu veličinu, a beba se lakše i ranije navikava na nošu.

  Mane: zahtevaju pranje, sušenje i stalnu dezinfekciju peglanjem. Slabije upijaju od jednokratnih, bebina guza je uvek vlažna, treba više vremena za prepovijanje.
  Koliko često treba da prepovijam bebu i kada?
  Po pravilu bebu treba presvući pre svakog hranjenja. U bebinih prvih mesec dana to je 8 do 10 puta dnevno. Kasnije je to 6 do 7 puta dnevno, noću se bebe ne prepovijaju (od ponoći do 5 ujutro), jedino ako se baš jako ukakila ili upiškila.

  Vaša beba je spavalica? Ako se novorođenče uspava na dojci, zgodno ga je presvući u podoju između dve dojke jer će se razbuditi. Tada ga možete na miru presvući, a pošto se beba nije najela do kraja neće povraćati i što je najvažnije nastaviće dalje vredno da sisa.

  Ako ste primetili da vaša beba kaki tokom podoja, sačekajte da se dobro nasisa pa je onda prepovijte. Ovakvu bebu nije potrebno presvlačiti pre podoja, a uštedećete i vreme i pelene ako je presvlačite na kraju podoja.

  Uskoro ćete već i sami znati kada je najbolje da prepovijati vašu bebu: pre podoja (po propisu), u toku podoja (spavalicu) ili nakon podoja (energičnu i nervoznu bebu, koja kaki dok sisa).
  Koliko će mi trebati pelena nedeljno u prvih 6 nedelja?
  Beba se prepovija za svaki podoj, pa će vam u prvih 6 nedelja trebati oko 70 pelena nedeljno (8 do 10 dnevo). Za svih 6 nedelja trebaće vam oko 400 pelena za jednokratnu upotrebu. Ako koristite pamučne pelene onda vam je ukupno za sve vreme negovanja bebe potrebno 60 do 70 pelena koje perete i iskuvavate u mašini za pranje veša.
  Gde je najbolji izbor pelena?
  Uskoro ćete biti pravi ekspert za akcijske rasprodaje pelena. Platnene pelene se kupuju u specijalizovanim prodavnicama za bebi opremu, a  jednokratne možete pronaći u gotovo svim apotekama, prodavnicama, drogerijama i u supermarketima sa diskontnom prodajom.

  Kupite najveće pakovanje jednokratnih pelena jer su one najisplativije. Važno je da ne dozvolite da ostanete noću ili praznikom i vikendom bez pelena. Prilikom kupovine pogledajte da paket nije oštećen. Dobro pogledaje da na pakovanju nema nikakvih razderotina ili rupica kroz koje bi mogla da uđe prašina ili neka nečistoća.
  Šta je švedski povez i da li je neophodan?
  Švedski povez se koristi za široko povijanje da bi se platnene pelene fiksirale. Na rođenju kukovi bebe nisu potpuno sazreli. Njihovo sazrevanje i formiranje traje prvih šest meseci života. Sve dok traje sazrevanje kukova dobro je bebu široko povijati.

  Neki pedijatri smatraju da papirne pelene za jednokratnu upotrebu sasvim zadovoljavaju potrebu za širokim povijanjem i da nije potrebno stavljati švedski povoj preko pelena za jednokratnu upotrebu.

  Kod većine beba je urađen ultrazvuk kukova na rođenju ili u prvih mesec dana života, tako da se bebe sa ocenom Ia ili Ib kukovima povijaju sa papirnim pelenama za jednokratnu upotrebu bez švedskog poveza. Ako majka beba sa ovom dijagnozom koriste platnene pelene, tada je potrebno staviti i švedski povez da bi se platnene pelene lakše fiksirale. Kada ortoped usled nerazvijenih kukova odredi neki drugi način povijanja to se uvek posebno naglasi i objasni roditeljima.
  Kako da perem pamučne pelene i smem li da koristim omekšivač?
  Pamučne pelene se nakon upotrebe stavljaju u posebnu kofu sa vodom, praškom za veš i belilom za fleke. Ako su uprljane izmetom, potrebno je da izmet sastružete tupim nožem (koji samo služi za skidanje izmeta sa pelena), bacite izmet u WC šolju a pelenu isperete pod mlazom. Takvu pelenu možete staviti u kofu sa drugim pelenama koje su samo upiškene.

  Kada skupite dovoljan broj pelena a to je obično do večeri (8 do 10 presvlačenja po dve pelene i po koja pelena za brisanje) oko 25  pelena, peškir od kupanja, benkice i eto puna mašina veša. Prašak za veš uzmite neki standardni koji smatrate najboljim.

  Uvek birajte program za pranje belog veša na visokim temperaturama sa predpranjem i iskuvavanjem. Kada je mašina završila obično se savetuje da još jednom okrenete program za ispiranje i čist veš još jednom isprati. Bolje je koristiti omekšivač za vodu nego omekšvač za rublje. Bebin veš se obavezno zbog dezinfekcije pegla u prvih 6 nedelja.

  Nemojte prati svoj veš zajedno sa bebinim.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #7 poslato: 28.12.2011. 10:06 »
 • Publish
 • Ishrana bebe

  Za bebu je najbolje majčino mleko.Preporučuje se isključivo dojenje šest meseci.

  Bez obzira da li je u pitanju majčino ili adaptirano mlijeko oko šestog mjesece ono prestaje biti dovoljno za naše bebe.
  Postoje određena pravila o kojima treba voditi računa kada se u bebin jelovnik uvodi nemliječna hrana:
  Bebi treba ponuditi samo jednu vrstu hrane (kaša od riže, npr.) a ne odjednom mješavina različitih vrsta.
  U početku nudite malu količinu odabrane hrane, jednu do dvije kašičice. Kada je beba prihvati, postepeno povećavajte količinu za jednu do dvije kašičice dnevno.
  Kada se uvede nova vrsta hrane, pratite reakcije bebe da biste na vrijeme uočili određene znakove (proljev, povraćanje, osip po koži)
  Vremenski interval do sljedeće, nove vrste hrane, treba biti pet do sedam dana, a najmanje  tri do četiri.
  Ako beba ne podnosi neku vrstu hrane, izostaviti je i ponoviti za nekoliko sedmica.
  Kombinovanje raznih vrsta voća i povća se praktikuje tek kad se isprobaju sve vrste pojedinačno.
  Hrana se daje kašikom.
  Potencijalne alergene (jagodičasto voće, bjelance, med, citruse) treba davati tek krajem prve ili još bolje u drugoj godini života.
  Proizvode od pšenice, raži i ječma koji sadrže gluten davati tek nakon punih 6 mjeseci kako ne bi došlo do celijakije.
  Nemliječnu hranu davati u vrijeme budućih glavnih obroka i to nakon podoja ili hranjenja adaptiranim mlijekom.
  Hrana treba biti dobro kuhana (povrće, meso) u početku pasirana, zatim gnječena, a onda sitno sjeckana.
  Hranu ne treba ni soliti ni zaslađivati. Ne dodavati jake začine bar do drugog rođendana.
  Zdravoj bebi treba davati samo onoliko kolko će pojesti. Ne hranite je na silu ili svakih malo.
  S uvođenjem nemliječne hrane vašoj bebi se mjenja boja stolice, miris i izgled.
  Prelazak na čvrstu hranu  će biti lakši ako bebi prvo date malo mlijeka, zatim malu količinu nemliječne hrane a obrok završite mlijekom.
  Dijete ne treba hraniti kada okreće glavu i odbija hranu. Treba da uživa u tome

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #8 poslato: 28.12.2011. 10:09 »
 • Publish
 • Zašto je dojenje najbolje za bebu?

  Djeca koja su dojena su istovremeno zaštićena i pred nekim bolestima i otpornija. Ta djeca rjeđe povraćaju i imaju manje problema sa probavom.  Čime ćete hraniti svoju bebu? Majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom iz flašice?

  Na vašu odluku će utjecati mnogo stvari. Znajte da je majčino mlijeko najbolje za vaše dijete, jer sadrži sve što mu treba.

  Prednosti dojenja su sljedeće:
  - Dojenje je najbolje za zdravlje vaše bebe
  - Dojenje je dobro za majčino zdravlje
  - Dojenje je jeftinije
  - Dojenje povezuje novorođenče i majku

  Dojenje je najbolje za zdravlje vaše bebe

  Djeca koja su dojena su istovremeno zaštićena i pred nekim bolestima i otpornija. Ta djeca rjeđe povraćaju i imaju manje problema sa probavom. S majčinim mlijekom dijete dobije sve potrebne hranjive sastojke koji mu trebaju u prvih šest mjeseci života.

  Dojenje je dobro za majčino zdravlje

  Majke koje ne doje češće jače krvare poslije poroda, imaju veću vjerojatnoću da dobiju rak jajnika i rak dojke.

  Dojenje je jeftinije

  Dojenje je najjeftiniji način prehrane bebe. Pored toga, hranu imate uvijek pripremljenu, topla je i trenutačno dostupna. Dojenje je još najprimjerenije noću, kada ćete svoju bebu samo stisnuti uz sebe i nećete morati ustajati i pripremati flašicu s mlijekom.

  Dojenje povezuje novorođenče i mamu

  Između majke koja doji i njene bebe postoji jedna posebna veza.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #9 poslato: 28.12.2011. 16:53 »
 • Publish
 • Zašto je dobro da dete spava uz majku?

  Doktori preporučuju da dete spava pored majke do treće godine. Naime, pedijatri su otkrili da je zdravlje deteta, odnosno njegovog srca, bolje ako spava u roditeljskom krevetu.  Doktor Nils Bergman sa Univerziteta u Kejptaunu tvrdi da ta razdvojenost onemogućava zbližavanje mame i bebe, a kasnije dovodi do lošijeg ponašanja deteta. Zato bi, navodi ovaj predijatar,  prvih nekoliko nedelja beba trebalo da spava na majčinim grudima, a kasnije uz nju u krevetu.
  Na strahove o gušenju bebe i iznenadne smrti, koje su prema nekim istraživanjima bile češće kad su beba i majka bile zajedno u krevetu, doktor Bergman kaže:
  - Takvi slučajevi su se događali jer su majke bile neodgovorne u smislu da su bile alkoholizirane ili pod narkoticima, a ne zbog toga što su bile zajedno.
  U istraživanju je učestvovalo 16 beba i majki. Pokazalo se da je srce beba koje su spavale u svom krevetiću bilo tri puta opterećenije.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #10 poslato: 28.12.2011. 16:59 »
 • Publish
 • Ishrana bebe u prvoj godini

  ISHRANA BEBA OD 6 DO 8 MESECA  Najbolje za vasu bebu bilo bi da sisa do 5-6 meseca. Posle ovog perioda rast vase bebe zahtevace unos hrane koja ce joj obezbediti dovoljne nutritivne sastojke za razvoj. Od tog doba trebalo bi uvoditi polako ne mlecne namirnice (povrce i voce ). Prvo se bebi daje jedna vrsta voca, jabuka, banana, breskva, sangarepa, bundeva u vidu soka i to nedelju dana postepeno povecavajuci kolicinu. Na primer: prvi dan sok od iscedjene jabuke dati ujutru ili u periodu uzine, posle sisanja, dve kasikice, sledeci dan dozu povecati na 4 kasike, pa 8 ,16 i 32 kasikice. Kasnije kada uvedete dve namirnice po istom principu mozete i njihovu mesavinu davati. Svaku novu namirnicu dajte u prepodnevnim casovima da bi se do kraja dana mogle uociti alergijske reakcije, ako ih vasa beba bude imala. Navikavanje na jedan ukus treba da traje nedelju dana. U slucaju odbijanja treba tog dana prekinuti davanje i sutradan poceti sa istom namirnicom.
  Namirnice pogodne za ovaj uzrast su:

  Voce- jabuka, kruska, breskva, banana, bundeva: u obliku kasice ili iscedjenog soka bez dodatnog secera.
  Povrce- krompir, sangarepa, brokoli i kasa od pirinca: prvo pocinjete sa sangarepom u vidu kase ili soka, zatim krompirom i onda brokoli i pirinac
  Supa od ne masnog mesa ili piletine
  Posle obroka i izmedju obroka se moze bebi ponuditi prokuvana voda

  Zbog pojave mogucih alergijskih reakcija ne davate sledece:

  svez paradajz
  jagodicasto voce (jagoda, malina, kupina)
  citrusno voce (narandza, limun, kivi, mandarina, grejp)
  kostunjavo voce (orah, lesnik, badem)
  cokolada, eurokrem, med i kvasac
  kukuruz, psenica
  riba, skoljke, belance jajeta, kravlje mleko, hranu sa konzervansima.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #11 poslato: 28.12.2011. 17:00 »
 • Publish
 • ISHRANA BEBA IZMEDJU 8 I 9 MESECA

  Dojenje se i dalje odrzava ali obrnutim redosledom. Prvo se daje cvrsta hrana a na kraju obroka se ponudi podoj koliko vasa beba zeli. Uvodi se postepeno nova hrana:

  Povrce- spanat, tikvice, karfiol
  Mlecni proizvodi -jogurt, sir, kiselo mleko, kefir i pavlaka
  Meso – kuvano meso, teletina, jagnetina, dzigerica i piletina. Svinjsko meso se ne daje do godinu dana.
  Tvrdo kuvano zumance se uvodi postepeno po cetvrtinu vise svake nedelje. Kada se uvede celo treba ga davati 3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso.
  Hrana se soli ali ne mnogo zbog opasnosti od pojeve hipertenzije u srednjim godinama zivota.

  U ovom periodu trebali biste vec formirati obroke (dorucak, uzina, rucak, uzina i vecera) koji ce biti osnova za dalji zivot vaseg deteta. Polako mozete umesto miksanja gnjeciti hranu vasoj bebi. Ako je moguce jedite zajedno sa vasom bebom da bi se ucila socijalizaciji i ponasanju. Najlepse price i vreme provodi se tokom zajednickih obroka, zato nemojte vasoj bebi to uskracivati.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #12 poslato: 28.12.2011. 17:01 »
 • Publish
 • ISHRANA BEBA PREKO 10 MESECI

  Dojenje se i dalje odrzava. Uvode se nove namirnice:

  Povrce – grasak, kupus, boranija, luk, pasulj i socivo
  Meso- mleveno junece
  Voce- u svezem obliku jabuke, kruske, kajsije i breskve.

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #13 poslato: 28.12.2011. 17:02 »
 • Publish
 • ISHRANA BEBA POSLE 12 MESECI

  Dojite po vasoj zelji i najvaznije po zelji vase bebe 2-3 puta dnevno. Nemojte ogranicavati unos voca i povrca, unos hrane ce odrediti vasa beba, kolicina njenog apetita i dnevnih aktivnosti. Ravnomerno ucestvujet u obrocima sa vasim partnerom. Nemojte davati bebi tecnost u toku obroka. Vise od 500-700ml kravljeg mleka na dan je nepotrebno za vasu bebu. Obavezno pocnite sa navikom pranja zuba ujutru i uvece

  Van mreže Mardz

  • Supermoderator
  • *****
  • Poruke: 3659
  • Pol: Žena
  Odg: Saveti za bebe
  « Odgovor #14 poslato: 28.12.2011. 17:10 »
 • Publish
 • Kad beba može u šetnju?  Zaista je teško povjerovati da se oko prvog izlaska s djetetom može razviti tolik broj različitih teorija. Kao da se u najmanju ruku radi o nekom kompliciranom projektu za čiju izvedbu mora biti zadovoljen niz uvjeta. Naravno, neki osnovni uvjeti ipak moraju, no ono što možete i sami pročitati na različitim roditeljskim forumima, moglo bi vas više zbuniti nego uputiti. Niti su se oko prve šetnje s novorođenčetom složili pedijatri, niti patronažne sestre niti mnogi roditelji. A donosimo neke od učestalih primjera s interneta:
  Pedijatrica mi je rekla da izađemo kad bude lijepo vrijeme.
  Patronažna sestra je savjetovala da izađemo nakon 3 tjedna.
  Najbolje je izaći kad je mama spremna.
  Nismo mogli izaći prvih mjesec dana jer sam morala dojiti svaka dva sata.
  Bili smo vani već četvrti (peti, šesti) dan.
  Ovisno o godišnjem dobu...

  Bojimo se i pomisliti koliko beba ne bi vidjelo danje svjetlo i svjež zrak da mama recimo nije spremna ni nakon 3 mjeseca ili kiša potraje dulje od očekivanog vremena. Neki izađu s bebom tek nakon dva mjeseca, a neki čim se vrate iz rodilišta. No činjenica je da je beba spremna već od prvog dana! Jasno, ako nije bolesna i ako su vani relativno pristojni vremenski uvjeti. Ako se mama zbog težine porođaja ne osjeća sposobnom izaći s bebom u šetnju, to može učiniti partner ili baka... Naravno, ljepše je kad u prvu šetnju mogu ići i majka i otac, ali to uistinu ovisi o ženinom stanju. Osjećate li da možete izdržati 10 do 20 minuta hodajući (ili bar sjedeći na nekoj klupici), možete svi zajedno u šetnju. Ili svoj prvi izlazak nakon rodilišta možete provesti na terasi, balkonu i lagano gurkati kolica iz sjedeće pozicije. Beba bi mogla biti osjetljiva na majčinu odsutnost, tako da ćete svi biti mirniji ako ste zajedno. Dobro je izbjegavati izlazak u doba kad je sunce najjače (za ljetnih mjeseci), kad puše snažan vjetar ili je baš počeo jak pljusak ili grmljavina te je visoka vlaga u zraku. I zato evo nekih osnovnih stvari koje treba zadovoljiti da bi izlazak iz zatvorenog prostora bio što ugodniji.

  Odredite dan zajedničkog izlaska u kratku šetnju. Obično je najpovoljnije jutro ili kasnije poslijepodne i predvečer.
  Neka dijete bude sito i premotano. Svakim novim danom djetetov ritam hranjenja i spavanja postat će predvidljiviji pa šetnje planirajte tako da ne ometate njegov san i hranjenje.
  Provjerite koliko je vani toplo ili hladno i u skladu s tim odjenite bebu. Ne smije mu biti ni prevruće ni prehladno. Prepoznat ćete da nešto nije u redu po njegovom negodovanju i ubrzanom disanju. Dijete je nemirno ako mu je vruće. Ako mu pak prijeti pothlađivanje, dijete je vrlo mirno i tiho jer čuva energiju koju bi izgubilo plačem. Kapicom zaštitite glavicu jer preko nje beba gubi mnogo topline. Ako mu je prehladno, ruke i stopala bit će hladni, ali i koža na prsima će biti lagano hladna na dodir. Tada više ne pomaže samo dodatni pokrivač, već se vratite kući i ugrijte dijete na toplom ili na svojem tijelu. Upravo zato prve šetnje ne traju dulje od desetak minuta, a svakim danom ćete stjecati sve više iskustva u pravilnom odijevanju djeteta.
  Odlučite želite li dijete voziti u kolicima ili nositi u nosiljci (slingu, marami...).
  Uz kolica ponesite torbicu s najnužnijim stvarima.
  Koristite pamučnu odjeću i pokrivače kako djetetu ne biste spriječili ono najvažnije zašto je u šetnji – svjež zrak.
  Ako živite negdje gdje nisu dobri uvjeti za šetnju bebe (velik promet ili buka) te morate prvo dijete odvesti automobilom do šetališta, ni u kojem slučaju ne zaboravite smjestiti dijete u odgovarajuću autosjedalicu. Ako se putem i uspava, nije problem.
  Razgovarajte s bebom tijekom šetnje ako je budna. Odgovarat će joj da čuje poznat i drag glas i šetnja će proći bezbrižnije. Ipak je ovo velik događaj za novorođenče.
  Ponesite fotoaparat ili kameru i zabilježite ovaj događaj poseban za cijelu obitelj.
  S vremenom povećavajte duljinu boravka na svježem zraku.
  Neka šetnja postane dijelom svakodnevnog rituala s eventualnim iznimkama, a ne da je obratno. Dijete će smirnije spavati, bit će zadovoljnije, otkrivat će svakim danom neke nove osjete i obogaćivati svoju percepciju. Ujedno je to divna prilika za druženje s bebom i način da se i sami nadišete zraka, “okupate” suncem i razgibate noge.

  Tags:
   

  Related Topics

    Naslov / Započeo Odgovora Poslednja poruka
  106 Odgovora
  11257 Pregleda
  Poslednja poruka 24.12.2011. 13:53
  Mardz
  56 Odgovora
  7456 Pregleda
  Poslednja poruka 24.12.2011. 15:02
  Mardz
  0 Odgovora
  534 Pregleda
  Poslednja poruka 11.01.2012. 13:00
  sibi
  6 Odgovora
  1273 Pregleda
  Poslednja poruka 02.05.2013. 19:43
  sibi